"Przebudowa" VANOS'a

2000-2006 | silnik: S54
Broddi

Re: "Przebudowa" VANOS'a

Post autor: Broddi » sob kwie 21, 2012 17:26

--==maly==---- pisze:Broddi zadzwoń tam co mówiłem może się wyrobisz jest jeszcze trochę czasu.
Mam nadzieje, zobaczymy, dzwoniłem do gościa, w poniedziałek mam się umówić konkretnie.
kostek_ja pisze:Ja bym najpierw sprawdził to co najłatwiej sprawdzić. Zaczął od wymiany uszczelki, potem zdjął pokrywę i zobaczył czy z napędem pompy vanosa wszystko OK, następnie luzy zaworowe i czy nie wypadła któraś płytka, a dopiero śrubki o których mówisz.
Też tak myśle.
kostek_ja pisze:W między czasie może warto by było i filtr oleju rozciąć czy aby nie panewka.
Jaki by był obiaw, opiłki metalu :?:
Sprzedam: Splitery carbon do m3 e9x

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » sob kwie 21, 2012 19:26

Kostek,żeby coś było w filtrze oleju to by musiało panewkę nie wiem jak wyrąbać obrócona panewka nie zostawia opiłków ale obrócona tu na pewno nie jest to na 90% wg mnie te śrubki a jak wyjdzie,że nie to wtedy trzeba zdjąć miskę i obadać panewki.
Nie ma się co stresować bo to nic strasznego ale znaleźć trzeba bo szkoda silnika zwłaszcza tak zdrowego 345KM i zero ubytków oleju.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » sob kwie 21, 2012 19:48

Nie mam doświadczenia więc się nie znam, ale z drugiej strony filtr drogi nie jest.

Broddi

Post autor: Broddi » sob kwie 21, 2012 20:16

--==maly==---- pisze:Nie ma się co stresować bo to nic strasznego ale znaleźć trzeba bo szkoda silnika zwłaszcza tak zdrowego 345KM i zero ubytków oleju.
Szkoda by było, dokładnie, zero ubytków oleju.
Przeszedł mi przez głowe w razie W, swap na S62, kosmicznie S85, taki dziwny pomysł.

Awatar użytkownika
rypik
Kontakt:

Post autor: rypik » sob kwie 21, 2012 20:50

Swap na S62 po co ? Driftowóz ? Prędzej S65/S85.

Awatar użytkownika
--==maly==----

Post autor: --==maly==---- » sob kwie 21, 2012 21:02

Szkoda dobrej M3 bo straci tylko wartość a zainwestujesz worek kasy.
Nie ma co panikować myślę,że usterka będzie błaha i niezbyt kosztowna w naprawie.

Broddi

Post autor: Broddi » sob kwie 21, 2012 21:11

--==maly==---- pisze:Szkoda dobrej M3 bo straci tylko wartość a zainwestujesz worek kasy.
Nie ma co panikować myślę,że usterka będzie błaha i niezbyt kosztowna w naprawie.
Wiem dokładnie, straci na wartości, tak tylko przez chwile pomyślałem.

Znacie może Mgarage :?:
Niby nie daleko ale nie miałem z nimi doczynienia.

Awatar użytkownika
Lassie
Auto: Świniolot M3

Post autor: Lassie » sob kwie 21, 2012 21:35

To nie jest straszna sprawa - gdybyś był w pobliżu, to pomógłbym Ci rozebrać (i naturalnie złożyć) silnik, przy okazji dokonując wszystkich akcji prewencyjnych.

Co do napędu pompy, to nawet jeśli będziesz miał ułamany jeden ząb, to jego brak nie powoduje takich dźwięków, więc szukałbym dalej.

Jak już będziesz zdejmował VANOS, to zamów sobie nowe śruby (wszystkie, czyli te od wałków i te od "przekładni" (Kostek :) ) i zmień je prewencyjnie (zaklejając Loctitem (te od wałków!)), dobrze Ci radzę - zmartwienia z głowy (zostaje jeszcze ew. napęd pompy (zęby), ale tutaj musiałbyś już dać do kriogeniki, a w Polsce nikt Ci tego nie zrobi (ja robiłem w Austrii (super gość btw)).

Awatar użytkownika
--==maly==----

Post autor: --==maly==---- » sob kwie 21, 2012 21:47

Broddi co do M garage to z doświadczenia znajomych wiem,że nie wszytsko się udaje.
Dużo swapów jechało gdzie indziej na poprawki a co do robienia samego silnika nie polecam w 300%. Hubertowi robił swap S50 do e30 po tygodniu padły panewki raz zrobił i znowu padły zrobił drugi raz i znowu padły skończyło się,że oddał kasę i auto pojechało gdzie indziej po inny silnik.
To samo było przy jednym swapie M54 silnik pracujący wyjęty z auta. Po swapie okazało się,że nie da się obrócić wałem korbowym. Potem wyszło,że wkręcili za długie śruby do koła zamachowego czy gdzieś tam i zblokowali dół silnika skończyło się na wymianie na drugi i obwinianiu dostawcy silnika a potem przy rozbiórce wyszło ewidentnie,że motor był super tylko swaperzy go uszkodzili.

Broddi

Post autor: Broddi » sob kwie 21, 2012 22:12

Dzieki za info Ukasz :wink: , ten swap tylko przemyślenia
wolał bym sprzedać to M3 w orginale, niż swapować,
ewentualnie zmienić na e92 M3.

może nie zaśmiecajmy tematu vanos-ów

ODPOWIEDZ